Da, ai citit bine. Peste 40.000 de varietăți distincte de orez sunt cultivate pe întreg globul, orezul fiind unul dintre alimentele de bază în bucătăria asiatică, dar și în alte bucătării ale lumii. În magazine se găsesc multe sortimente – de la orez pentru sushi, la orez roșu sau negru, delicioasele soiuri de orez basmati și orez jasmine, care sunt soiuri cu bob lung (sau „orez bob cu bob”, cum mai este denumit orezul cu bob lung), dar și alte tipuri de orez.
Îți punem la dispoziție în magazinul nostru online numeroase tipuri de orez. Poți opta pentru orez glutinos, orez alb, orez cu bob lung, orez konjac, dar și pentru orez prefiert. Durata de fierbere diferă în funcție de varietate, fiecare tip de orez fiind potrivit pentru anumite preparate.
În funcție de ceea ce dorești să prepari, poți opta pentru un anumit tip de orez. De exemplu, orezul cu bob scurt este potrivit pentru risotto, pentru celebrul pilaf sau pentru orez cu lapte, putând fi adăugat și la sarmale sau perișoare. Datorită conținutului mare de amidon, acesta are o textură cremoasă.
Orezul prefiert poate fi folosit la paella, la garnituri, dar și la pilafuri. Acesta este supus unui tratament cu vapori de apă, care îi conferă o culoare ușor gălbuie, dar și o fierbere extrem de rapidă.
Orezul glutinos poate fi folosit la prepararea mâncărurilor asiatice dulci, fiind frecvent servit în restaurantele cu specific asiatic. Iar orezul cu bob mediu (Arborio, Valencia ori Carnaroli) conține mai mult amidon decât cel cu bob lung, dar mai puțin decât orezul cu bob scurt – acesta devine cremos în timpul gătirii și se strânge în bulgărași pe măsură ce se răcește.