Livrare 24 - 48h ⦾ (+40) 724 584 948 | L-V: 09:00-16:30
Livrare 24 - 48h ⦾ (+40) 724 584 948 | L-V: 09:00-16:30
Japchae
Proveniență
Coreea
Timp preparare
50 min
Dificultate
Intermediar
Nr. porții
4

Japchae

잡채

Proveniență
Coreea
Timp preparare
50 min
Dificultate
Intermediar
Nr. porții
4
Japchae înseamnă “amestec de legume” și este un preparat din tăiței de cartofi dulci (dangmyeon - tăiței sticlosi), tăiței care se prepară din amidonul dulce din cartofi.
Preparatul datează din secolul al 17-lea, însa atunci japchae nu conținea nici tăiței și nici carne. Era important ca regele să consume preparate sănătoase, așadar legumele proaspete sau gătite nu lipseau de pe masa lui niciodată. Însă, cu trecerea timpului, s-au modernizat toate și s-a modificat și reteța de japchae, ceea ce înseamnă că a început să fie preparată cu tăiței și cu carne.

De obicei amestecul de legume constă în ciuperci, morcovi, spanac, ceapă, ceapă verde, ardei roșu gras etc., dar nu poate lipsi nici uleiul de susan, sosul de soia și zahărul brun. Combinația diferitelor legume, carnea și celelalte ingrediente dau o aromă și un gust bogat preparatului. De asemenea, datorită legumelor diverse, japchae este un preparat foarte colorat și nu doar ne încântă papilele gustative, dar ne atrage și privirea și interesul. Pe de altă parte, japchae poate fi consumat și ca garnitură cu orez și kimchi.

Ingrediente

Ingrediente sos

Pași de preparare

Pas 1
1
Ceapa se curăță și se taie în jumătate, apoi se feliază. Ciupercile de asemenea se taie în felii subțiri și ceapa verde se taie în bucăti de 3-4 cm. Usturoiul se pisează. Ardeiul roșu și morcovul se feliază.
Pas 2
2
Pieptul de pui se taie în bucăți de mărime egală, de aproximativ 2 cm. Se pun într-un bol cu un cățel de usturoi, pisat, o linguriță de zahăr, 1/4 linguriță de piper, două lingurițe de sos de soia și o linguriță de ulei de susan. Se amestecă bine, se acoperă bolul și se pune la frigider.
Pas 3
3
Oul se amestecă cu puțină sare și se bate bine. Se pune o tigaie pe foc și când aceasta s-a înfierbântat se adaugă oul bătut. Dacă tigaia e de marime mai mică, adăugați doar jumătate. Trebuie să rezulte o omletă subțire. Se ține pe foc cam un minut, apoi se rulează. Se pune deoparte pe o farfurie, se lasă să se răcească și se feliază în rondele.
Pas 4
4
Se pune apa la fiert, când s-a înfierbântat se adaugă spanacul curățat și se ține cam 30 de secunde. Se scoate cu o spatulă și se clătește cu apă foarte rece. Se stoarce de apă și se taie în bucăți mai mici. Se amestecă cu o linguriță de sos de soia și o linguriță de ulei de susan. Se pune într-un bol mare.
Pas 5
5
În aceeași apă se pun tăițeii și se lasă 1 minut. Se amestecă cu o lingură de lemn ca să nu se lipească. Se acoperă cu un capac și se lasă încă 7 minute. Se clătesc și se taie cu o foarfecă de bucătărie. Tăițeii se pun în bol, lângă spanac.
Pas 6
6
Se adaugă două lingurițe de ulei de susan, o linguriță de sos de soia și o linguriță de zahăr. Se amestecă bine. 
Pas 7
7
Se pune o tigaie pe foc, când s-a înfierbântat se adaugă două linguri de ulei cu ceapa, ceapa verde și puțină sare. Se călește două minute sau până când ceapa devine translucidă. Se pune în bolul cu spanac și tăiței. Se pune din nou tigaia pe foc și se adaugă o lingură de ulei. Se adaugă morcovul și se călește cam 20 de secunde. Se adaugă și ardeiul și se călește încă 20 de secunde. Se transferă în bol. Se călesc și ciupercile. Se pun în bol.
Pas 8
8
Se adaugă două linguri de ulei în tigaie și se călește pieptul de pui. Se pune în bolul cu tăițeii.
Pas 9
9
În bol se mai adaugă un cățel de usturoi pisat, o lingură de sos de soia, o lingură de zahăr (sau după gust), 1/2 linguriță de piper negru și două lingurițe de ulei de susan. Se amestecă bine. Se ornează cu rondele de omletă și semințe de susan.