› Clătiți rapid: adăugați suficientă apă pentru a acoperi complet orezul. Apoi, aruncați imediat apa. Repetați încă o dată. Sfat: Orezul absoarbe foarte repede apa când începeți să clătiți, deci acest pas ajută la îndepărtarea impurităților din orez.
› Clătiți apoi, folosiți degetele pentru a agita ușor boabele de orez umede în mișcare circulară timp de 10-15 secunde. Folosirea unei cantități foarte mici de apă reduce absorbția impurităților din apa tulbure.
› Clătiți, adăugați apă și aruncați imediat apa tulbure. Repetați încă o dată. Repetați spălarea și clătirea de încă două ori.
› Drenați: când apa este aproape limpede, drenați bine orezul. Sfat: Utilizați o sită cu ochiuri fine pentru a scurge și a elimina orice exces de apă.
› Puneți orezul bine scurs în vasul interior al cuptorului de orez. Adăugați apa măsurată până la linia de 3 cupe pentru orez alb.
› Verificați kombu. Dacă este necesar, ștergeți-le ușor cu o cârpă umedă (este o metodă tradițională, dar în zilele noastre kombu este destul de curat). Nu ștergeți pudra albă, care contribuie la gustul umami. NICIODATĂ să nu spălați kombu! Acum, puneți-l deasupra orezului în vasul cuptorului de orez.
› Înmuiați și gătiți: dacă cuptorul de orez are un mod de orez pentru sushi, adăugați apă până la acea linie. Așezați kombu deasupra orezului și lăsați orezul să se înmoaie în apă timp de 20-30 de minute. Apoi, începeți gătirea. Dacă nu aveți cuptor de orez, gătiți orezul într-un vas pe aragaz sau Instant Pot cu cantitatea de apă specificată în această rețetă.
› Sfat: Deoarece vom adăuga oțet de sushi la orezul aburit, gătiți orezul puțin tare. Pentru a realiza acest lucru, utilizați un raport orez-apă de 1 la 1 pentru orezul pentru sushi (în loc de 1 la 1,1 sau 1 la 1,2 pentru orezul aburit obișnuit).